Evelien Neurink werkt op de debiteurenadministratie bij Westfalen Gassen Nederland BV. Daarnaast geeft ze als Instructeur EHBO reanimatie- en AED-trainingen. “Een reanimatie is een van de mooiste acties die je kunt uitvoeren: je kunt er iemands leven mee redden.”

De cijfers van de Hartstichting spreken voor zich. Als je bij een hartstilstand een slachtoffer binnen de eerste 6 minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans 50-70%. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet daalt de overlevingskans met 10%.

Instructeur EHBO Evelien Neurink leert mensen wat ze moeten doen als elke seconde telt. Zij geeft onder andere reanimatie- en AED-trainingen. De training geeft ze zowel intern aan collega’s van Westfalen Medical en Westfalen Gassen Nederland BV als extern bij onder meer verenigingen en bedrijven. “Ik probeer mensen voor te bereiden op wat zou kúnnen gebeuren: dat ze weten hoe te handelen als de situatie zich voordoet.”

Basale kennis over reanimaties

Evelien werd door haar vader gewezen op het nut van EHBO. “Toen mijn vader EHBO-instructeur werd, ben ik een EHBO-cursus gaan doen. Ik was in verwachting van mijn zoon en het is altijd handig om basale kennis te hebben voor het geval dat. Een paar jaar later heb ik een opleiding gevolgd tot EHBO-instructeur. Een van de onderdelen daarvan is reanimatie- en AED-training.”

Al snel leidde Evelien ook collega’s van Westfalen Gassen Nederland BV en Westfalen Medical op. “Destijds was er een collega bij Westfalen die herstellende was van een hartinfarct. Zijn directe collega wilde weten wat hij zou moeten doen als er iets zou gebeuren. Toen ben ik intern begonnen met het geven van reanimatie- en AED-trainingen. Dat doe ik sinds 2008.”

Levensreddende handelingen

Het nut van de trainingen heeft zich reeds bewezen in de praktijk. “Ik heb zelf gelukkig nog nooit iemand hoeven reanimeren, maar een aantal collega’s en cursisten die ik heb opgeleid wel. Recentelijk is er een collega onwel geworden. Hij is geholpen door een andere collega die de training had gevolgd. Ik leid mensen op voor iets waarvan je hoopt dat het nooit nodig is: een daadwerkelijke reanimatie. Er is niks ergers dan dat je niet weet wat je moet doen als je met zo’n situatie te maken krijgt en in paniek raakt. Na een reanimatie- en AED-cursus beschik je over de basale kennis om levensreddende handelingen te kunnen verrichten. Je leert hoe je een slachtoffer in een stabiele zijligging kunt leggen, hoe je moet reanimeren en met een AED moet omgaan.”

Elke minuut telt

Dat een reanimatie levens redt, blijkt onomwonden uit de feiten en cijfers. Evelien: “In Nederland hebben we nu ruim dertig jaar AED’s. Daarvoor was de kans om een circulatiestop, zoals dit in EHBO-termen wordt genoemd, op een goede manier te doorstaan zo’n 5 procent. Nu heeft zo’n 24% van de mensen die er mee te maken krijgt een goede kans op overleven. Dat komt omdat er nu op veel plekken AED’s hangen én omdat er veel meer mensen zijn opgeleid. Daarbij geldt uiteraard: hoe eerder een omstander begint met reanimeren, hoe groter de kans op overleven.”

Iedereen kan leren reanimeren

“Een reanimatie- en AED-cursus kost jaarlijks drie uur. Op 365 dagen is dat eigenlijk helemaal niets. Een reanimatie is een van de mooiste acties die je kunt uitvoeren; je kunt er iemands leven mee redden. En echt: het is niet lastig om te leren, iedereen kan het.”

Meer weten? Neem een kijkje op haar website www.safebyeef.nl

07-10-2021 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Aanvragen is makkelijk

Makkelijk, snel en veilig een therapie aanvragen? Voor respiratoire aandoeningen doet u bij ons makkelijk én veilig uw aanvragen. Naast zuurstoftherapie kunt u bij ons ook terecht voor verneveltherapie, PEP-therapie,...

Lees verder

Weet jij wat je moet doen als elke seconde telt?

Evelien Neurink werkt op de debiteurenadministratie bij Westfalen Gassen Nederland BV. Daarnaast geeft ze als Instructeur EHBO reanimatie- en AED-trainingen. “Een reanimatie is een van de mooiste acties die je...

Lees verder