Zo houdt u uw goede voornemens vol.

Velen zijn het nieuwe jaar vol goede moed van start gegaan met een waslijst aan goede voornemens. Maar op de drempel van februari heeft de helft van de Nederlanders hier alweer afscheid van genomen, zo blijkt uit onderzoek. Goede voornemens zijn in de praktijk nou eenmaal moeilijk vol te houden. We leggen uit waarom én wat u kan doen om het volhouden makkelijker te maken.

Goede voornemens volhouden is niet alleen een kwestie van wilskracht. De werking van ons brein zorgt ervoor dat we niet altijd in staat zijn te handelen naar onze goede voornemens. Ons brein is opgedeeld in twee verschillende denksystemen. Systeem 1 en systeem 2, zoals psycholoog Daniel Kahneman ze noemt. Systeem 1 is ons snelle, automatische en emotionele denksysteem, waarmee we impulsieve beslissingen nemen. Systeem 2 is ons logische, trage en bewuste denksysteem, waarmee we weloverwogen beslissingen nemen.

Goede voornemens ontstaan vanuit systeem 2. Rationeel en weloverwogen, op de momenten dat we daar tijd voor hebben. Maar het volhouden ervan, is een zaak voor systeem 1. En dat systeem vindt het een stuk makkelijker om na een drukke dag een pizza te bestellen en op de bank neer te ploffen, in plaats van gezond te koken en naar de sportschool te gaan.

Tips om goede voornemens vol te houden. 

Wie zijn goede voornemens wil volhouden, doet er dus goed aan om systeem 2 aan het werk te zetten. Door van hieruit óók te bedenken hoe u uw goede voornemens gaat aanpakken en daarbij eerlijk rekening te houden met systeem 1. Ga na wanneer dit systeem de overhand neemt, welke valkuilen dat met zich meebrengt en wat u op deze momenten kunt doen om het uzelf makkelijk te maken. Onderstaande tips helpen daarbij:

  1. Zorg voor externe motivatie door uw directe omgeving te vertellen over uw goede voornemens. Wilt u meer sporten? Doe dat dan samen met een vriend of vriendin, zodat het minder verleidelijk wordt om een training over te slaan.

  2. Neem niet te veel hooi op uw vork. Hoe meer u van uzelf vraagt, hoe groter de kans is dat u na enige tijd afhaakt. Stel uzelf liever één of twee doelen met een realistische kans van slagen.

  3. Zorg voor interne motivatie om uw doelen vol te houden. Bijvoorbeeld door successen te vieren, zodat het plezieriger wordt om met uw goede voornemens aan de slag te gaan.

  4. Wees niet te streng voor uzelf bij een eventuele misstap. U leest het immers: goede voornemens zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Opgeven is menselijk, volhouden is een kunst.

30-01-2020 door Martine Mulder

Laatste nieuws

Duurzaamheid bij Westfalen

Westfalen Medical is aangesloten bij Fmed, de federatie van bedrijven in de medische technologie. Duurzaamheid is een erg belangrijk thema binnen Fmed. Wekelijks biedt Fmed lidbedrijven de kans om te...

Lees verder

7 tips voor een koel huis

Is het bij u in huis ook zo warm? Wij hebben 7 tips om uw huis (en uw hoofd) koel te houden tijdens deze warme dagen. Houd overdag uw ramen...

Lees verder