COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen. Daaronder vallen bijvoorbeeld longemfyseem en chronische bronchitis.
Bij COPD werken je longen niet meer voor 100%. Bij chronische bronchitis zijn je longen constant ontstoken. Bij longemfyseem gaan er longblaasjes verloren. Omdat je hierdoor minder zuurstof binnenkrijgt, krijg je een benauwd gevoel, ook bij weinig inspanning. Je komt adem tekort.
In Nederland hebben ongeveer 320.000 mensen COPD. Meestal ontstaat COPD op latere leeftijd.

Oorzaken van COPD

Roken is in 80% van de gevallen de oorzaak van COPD. Roken zorgt voor een constante prikkeling van je longen. Daardoor raken ze ontstoken. Je hoeft niet per se een actieve roker te zijn om COPD te krijgen. Ook als je jaren geleden gestopt bent met roken, heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van COPD. Zieke longen kunnen ook het gevolg zijn van langdurig meeroken met anderen.

Andere oorzaken van COPD kunnen zijn:

  • Langdurig werken of gewerkt hebben in een ruimte waar veel (giftige) stofdeeltjes voorkomen. Denk aan houtstofdeeltjes, chemische stoffen of uitlaatgassen.
  • Een (erfelijke) ziekte. Bij de erfelijke aandoening Alpha-1 antitrypsine deficiëntie maakt het lichaam een bepaald eiwit niet aan. Dat eiwit moet voorkomen dat je longen worden afgebroken.
  • Vaak longontsteking hebben kan ook COPD veroorzaken. Dat geldt ook voor slecht behandelde astma.

Meest voorkomende symptomen van COPD

Benauwdheid

Benauwdheid is één van de meest bekende symptomen van COPD. Doordat je longen niet meer voor 100% werken, heb je constant het gevoel dat je adem tekort komt. In sommige gevallen kan de benauwdheid zo ernstig zijn dat je extra zuurstof nodig hebt.

Hoesten

Een veel voorkomend symptoom van COPD is hoest. Vaak zit er veel slijm in je longen als je COPD hebt. Je hoest om dit slijm uit je longen te verwijderen. Bij beginnende COPD wordt het hoesten soms ‘rokershoest’ genoemd.

Kortademigheid

Kortademigheid gaat vaak gepaard met de symptomen benauwdheid en hoest. Naarmate de COPD meer toeneemt, raak je ook steeds sneller buiten adem. Redelijk eenvoudige dingen zoals traplopen worden dan een zware opgave. Ook kun je een piepende ademhaling krijgen.

Weinig energie

Doordat je moeite hebt met ademhalen, kun je je ook snel futloos voelen en verminderde spierkracht hebben. Veel van je energie wordt gestoken in ademhalen en hoesten.

Social
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube