Bronchopulmonale dysplasie (BPD)

BPD is een chronische longaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren baby’s, die langer dan enkele weken zuurstof kregen toegediend door beademing of CPAP. CPAP is een apparaat dat de longblaasjes continu iets vult met lucht. Hierdoor hoeft de baby minder diep adem te halen, maar worden de longen wel volledig geopend.

Wanneer is er sprake van BPD?

Er is sprake van BPD als een pasgeborene na een zwangerschap van 36 weken

  • nog extra zuurstof nodig heeft en
  • een foto zichtbare afwijkingen op de longen aantoont.

De ernst van BPD varieert van mild tot ernstig.

Oorzaak

De oorzaak van BPD is onduidelijk. Deskundigen gaan er evenwel vanuit dat het toedienen van zuurstof door beademing of CPAP de structuur van de longblaasjes en longvaten verandert. Hierdoor lekt mogelijk vocht naar de longen. Ademhalen kost meer moeite en wellicht is extra zuurstof nodig.

Behandeling

De huidige technieken helpen bij het voorkomen en beter behandelen van BPD. De behandeling, afhankelijk van de ernst, bestaat uit verschillende onderdelen.

  • Ontstekingsremmer; De longen zijn vatbaarder voor ontsteking. Hiertegen wordt Pulmicort gegeven. Dit is een ontstekingsremmer in de vorm van een heel licht hormoonpreparaat. Het middel wordt toegediend met behulp van een sprayapparaat. De dosering waarin het gegeven wordt geeft vrijwel geen bijwerkingen.
  • Plasmedicijnen; Met plasmedicijnen en het vermijden van het binnenkrijgen van teveel vocht, lekt er minder vocht naar de longen. Hierdoor verdwijnt meestal de behoefte aan extra zuurstof.

Algemeen

In de regel lukt het om het medicijngebruik te stoppen voordat de baby naar huis gaat.

Baby’s met BPD verbruiken meer energie bij het ademhalen. Hierdoor kan het zijn dat ze slechter drinken. Vooral in het eerste jaar zijn deze baby’s gevoeliger voor luchtweginfecties.

Voor kinderen met BPD is het belangrijk dat ze goed blijven groeien. De longen kunnen dan herstellen. Tot het zesde levensjaar worden nieuwe longblaasjes aangemaakt.

Social
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube