Van klein naar groot

De geschiedenis van onze organisatie start in 1923 bij de oprichting van het familiebedrijf ‘Sauerstoffwerke A.G.’ in het Duitse Münster. De binding met de ‘Heimat’ krijgt al snel naam met de toevoeging ‘Westfalen’ in de tenaamstelling. Door de tijd reist het bedrijf, met de familie Fritsch-Albert aan het roer, van de ene naar de andere mijlpaal. Een daarvan is de oprichting in 1989 van de eerste internationale dochteronderneming Westfalen Gassen Nederland BV in Deventer. De expansiedrang is groot. Met ruim 1.700 werknemers beschikt de Westfalen Groep tegenwoordig over 13 vestigingen, verdeeld over 8 landen.

Westfalen is gas, gas is Westfalen

Bij Westfalen draait het om gassen. Niet ingewijden zullen er niet bij stil staan, maar de variëteit is groot en met 300 technische gassen en gasmengsels zijn de toepassingen legio in elke denkbare bedrijfstak: industrie, ambacht, levensmiddelenproductie, laboratoria, farmaceutica, medische zorg en bijvoorbeeld thuiszorg.

Duurzame alternatieven

In Duitsland beschikt de Westfalen Groep met 260 tankstations over het grootste netwerk van onafhankelijke merktankstations. Bij meer dan 100 ervan kan gemakkelijk AdBlue® worden getankt. Daarnaast is in Baunatal het eerste tankstation voor Liquified Natural Gas/Vloeibaar Aardgas (LNG) geopend. Voor zware vrachtwagens is LNG het enige uitstoot reducerende alternatief voor diesel. Verder richt Westfalen zijn pijlen op waterstof als alternatieve brandstof. Samen met de stads-deelauto CarSharing GmbH verhuurt Westfalen een emissievrije auto op waterstof. Zo zoekt de organisatie voortdurend naar duurzame oplossingen die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Natuurlijke koudemiddelen

Maar niet alleen op het front van mobiliteit. Het zoeken naar natuurlijke koudemiddelen ter vervanging van chemische, volgens de vereisten van de F-gassenverorderning, is een ander voorbeeld. Een van de vele.

Medicinale zuurstof

In Nederland heeft de Westfalen Groep twee vestigingen, beide in Deventer. De ene beweegt zich in de bedrijfstakken zo als die hierboven zijn geschetst, de andere vestiging zijn wij, Westfalen Medical. Wij richten ons uitsluitend op de medische markt. Door deze specialisatie kennen wij echt alle ins en outs op het gebied van medicinale zuurstof en de apparatuur die daarbij hoort. Daarnaast bieden wij therapieën voor veel respiratoire aandoeningen. Alles onder één dak.   

Het hoofdkantoor van de Westfalen Groep in Münster, Duitsland.