Westfalen Medical langs de weg, een dagje mee op pad

Hoe het in de rest van Nederland zit, kan ik niet beoordelen, maar wie in Friesland woont en een beetje affiniteit met schaatsen heeft denkt bij de naam Henk Kroes aan diens gevleugelde uitspraak ‘it giet oan’. Vandaag ‘sil it heve’, ofwel gaat het gebeuren met mij. Ik ga op stap met Henk Kroes. Nee, niet de Henk van de Elfstedentocht, ook geen familie van Doutzen of van Iris.
Bij mij voor de deur, wat een luxe, stopt de Henk Kroes van Westfalen Medical. Hij gaat mij, als tekstschrijver van hun website, vandaag aan zijn werk als service medewerker van Westfalen Medical laten ruiken. Voor mijn beeldvorming, zal ik maar zeggen.

Zuurstof in beeld

Ik had het al gezien, overal waar ik de term ‘chauffeur’ gebruikte op de site, is deze vervangen door ‘service medewerker’. Nu snap ik ook waarom. Natuurlijk, Henk maakt heel wat kilometers om zijn producten netjes bij de patiënten aan huis af te leveren, in die zin is hij wel chauffeur, maar hij doet veel meer. Westfalen bezigt de term ‘your health, our care’, wat ook op de service bus prijkt. In Henk zie ik dat Westfalen Medical de daad bij het woord voegt. Naar de patiënten toe is hij vriendelijk, luistert hij en geeft hij tips bij het gebruik van de apparatuur.

De apparaten waarvoor ik een productomschrijving heb gemaakt, krijgen gaandeweg de rit betekenis. Geduldig legt Henk mij uit welk apparaat waarvoor dient, hoe je het gebruikt en wanneer. En ondertussen reizen wij van adres naar adres. De hoeveelheid informatie die hij over mij uitstrooit doet mij wel eens even duizelen. Met een flinke ademteug voorzie ik mijn hersenen dan weer van zoveel zuurstof dat ik alles weer helder zie. Ik realiseer mij maar al te goed dat gewoon ademhalen voor de zuurstofgebruikers die we onderweg bezoeken helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Aan de ketting

Een van de patiënten verwoordt het in mijn ogen treffend met de uitspraak dat hij aan de ketting ligt. De lange slang die zijn neusbril verbindt met de zuurstofconcentrator, ergens in huis, zegt genoeg. De man heeft last van zijn neus. Henk adviseert hem zijn arts om de speciale neusgel en een bevochtiger te vragen, die Westfalen hiervoor in het assortiment heeft.

Zuurstof in rugzak

‘Aan de ketting’ is in dit verband een relatief begrip. Gelukkig zijn er ook mobiele oplossingen, waarmee zuurstofgebruikers zich buitenshuis kunnen bewegen. Ook in dat opzicht staat de techniek niet stil. Naast de traditionele mobiele oplossingen toont Henk mij een geavanceerd apparaat van rugzakformaat dat de gebruiker optimale bewegingsvrijheid geeft. Met deze vorm van zuurstof ‘on demand’ moet je dan wel weer om kunnen gaan. Het apparaat werkt alleen als je door je neus ademhaalt en dat lukt niet elke patiënt. Ook de patiënt die wij vanochtend bezoeken heeft er moeite mee. Over twee weken, zegt Henk, komt hij weer langs om te vragen hoe het gaat. Lukt het dan nog niet, dan wacht een alternatief.

Met een hoofd vol indrukken en een tas vol informatie nemen we afscheid bij mijn voordeur. Gewoon op zijn Fries, en dat is best aardig om mee af te sluiten. De service medewerkers van Westfalen Medical kennen de taal van de regio waar ze rijden en dat wordt gewaardeerd. ‘Tige tank’ Henk, voor deze leerzame ochtend.

Ria Algra
www.tekstschrijver-algra.nl

Social
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube