Zuurstofconcentratoren via via naar Ugandees ziekenhuis

Drie zuurstofconcentratoren inclusief slangen en neusbrillen begonnen onlangs aan een tweede leven in het Kumi Hospital in Uganda. En dat via een longarts in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, die op haar beurt getipt werd door een collega wiens dochter vrijwilligerswerk in het Afrikaanse hospitaal doet. In een week tijd overleden daar twee volwassenen en vier kinderen. Medische zuurstof had deze patiënten kunnen redden. Westfalen Medical besloot te helpen, niet met geld, maar met apparatuur.

“De concentratoren gaan nog jaren mee”, vertelt Wendy Mentink, “maar bij ons in Nederland mogen ze na een x-aantal draaiuren volgens de richtlijnen niet meer worden gebruikt. Op deze manier kunnen hopelijk nog vele levens gered worden.”

Een zuurstofconcentrator is een mooi voorbeeld van hulp in natura, waar ook artsen en verpleegkundigen in Uganda dankbaar gebruik van maken. De strenge regels die voor het vervoer van zuurstof gelden, gaan hier niet op. Het apparaat bevat zelf geen zuurstof. Op de plek van bestemming filtert de concentrator voortaan zuurstof uit de Afrikaanse lucht. Gewoon, via via.

Social
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube